L & B: REL                     DYNAMISCH EVENWICHT

 

  

Onderzoekers aan de Universiteit van Uppsala hebben voor grote onrust gezorgd met hun aanbeveling voor de herinvoering van verboden E-nummers.

 

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. De toevoegingen zorgen ervoor dat het hele jaar door elk soort eten te krijgen is, dat er bovendien goed uitziet en lekker smaakt. De additieven stellen ons in staat om een gevarieerd voedingspatroon te volgen. De stoffen hebben een E-nummer als bewijs dat ze veilig zijn. 

   De onderzoekers vinden het dan ook onterecht dat onder druk van diverse maatschappelijke instellingen sommige toevoegingen in de ban zijn gedaan. Vooral kleurstoffen en smaakversterkers moeten het ontgelden omdat er vermoedens bestaan dat ze bijdragen aan gedragsstoornissen en allergische reacties (net als overmatig douchen). Zij wijzen op het natuurlijke verloop van afwisselend gunstige en bedreigende factoren waarmee elke populatie te maken heeft en die in de ecologie bekend staat als het dynamisch evenwicht. Juist onthouding van bepaalde stoffen veroorzaakt overgevoeligheid en zal de volksgezondheid op termijn ondermijnen. Zij stellen dan ook voor ‘deze onzin onmiddellijk te beëindigen’. 

   Nadat hun aanbeveling via de sociale media is uitgelekt, zijn in het hele land rellen uitgebroken en de Sverigedemokraterna, een soort Zweedse PVV, heeft al het aftreden van de minister van volksgezondheid geëist . Dat de soep, met of zonder additieven, niet zo heet gegeten wordt als opgediend, blijkt wel uit de reactie van een woordvoerder namens het betreffende ministerie: 

   “De aanbeveling is geheel vrijblijvend. Als democratische instelling wordt ons beleid bepaald door alle meningen in onze maatschappij.” 

   De suggestie dat universitaire onderzoekers ook maar een mening verkondigen, is bij de wetenschappers natuurlijk in het verkeerde keelgat geschoten. 

   “Dergelijke uitlatingen zijn gevaarlijker dan alle voedingsadditieven bij elkaar.” 

   Wat weer tot een universitaire rel heeft geleid: studenten hebben bezwaar tegen E-nummers in het kantine-eten. Ze beschuldigen de staf ervan hen opzettelijk te drogeren en de kwestie nu in de doofpot te willen stoppen.