L&B: ZEITGEIST                  DE TOEKOMST KAN WACHTEN

 

Een Duitse onderzoeker die slachtoffer zegt te zijn van een wetenschappelijk experiment zit al weken vast in een gevangenis in New Jersey. Volgens zijn advocaat dreigt de 30-jarige Mathias M. te worden vervolgd omdat hij is gedrogeerd met een verboden middel. Dat meldt Bild-Zeitung bij monde van M's advocaat in Princeton.

   Mathias, wiens achternaam niet bekendgemaakt wordt, is verbonden aan het Forschungszentrum Jülich in Noordrijn-Westfalen en was als postdoc onderzoeker werkzaam bij het biofysisch laboratorium van Princeton. Zijn advocaat Donald McDonger zegt dat Mathias gelooft buiten zijn weten om tijdens een experiment te zijn gedrogeerd en op weg naar zijn appartement onwel werd. In het hospitaal trof een dienstdoende arts een hoge concentratie nanoparticles in zijn bloed aan. Sinds het verschijnen van Indiase publicaties over de effecten van nanogels staan in Amerika de nanoparticles op de lijst van verboden drugs. Na rapportering van het ziekenhuis bij de DEA is de lokale politie geïnformeerd en de ondertussen herstelde Mathias in de boeien geslagen.

   Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt Mathias M. in afwachting van zijn proces zo lang vastgehouden omdat er aanwijzingen zijn dat hij een vaste bezoeker is van ondergrondse online markt-plaatsen, zogenaamde ‘darknetmarkets’, om aan zijn drugs komen. Verdachte wordt pas voorgeleid als het illegale cyberbedrijf is ontmanteld.

   McDonger daarentegen zegt overtuigd te zijn van een geheimzinnige betrokkenheid van de CIA bij de facilitering van de betreffende darknetmarket ten behoeve van de internationale wapenhandel. Daar wil en mag de federale overheid natuurlijk geen ruchtbaarheid aan geven.

   En daar is zijn cliënt helaas het slachtoffer van.

   “Landsbelang gaat in mijn land boven persoonsbelang,” meent McDonger cynisch. “Dat zouden ze in Duitsland moeten begrijpen, nietwaar?”

   Die opmerking heeft het Außenministerium doen besluiten om de zaak ondergeschikt te verklaren aan de goede diplomatieke betrekkingen met de USA. Het ziet er niet naar uit dat Mathias M. in de nabije toekomst Duitse rechtshulp kan verwachten. Hij kan zich beter wenden tot de American Bar Association. Voor een betere advocaat.