L & B: DOOD                    GODSDIENSTWAANZIN    

 

Mensen laten zich van alles wijsmaken: sommigen geloven in Allah, anderen in Lou de palingboer. Zelf ben ik ervan overtuigd dat God een verzinsel is van een autistische Kaukasiër die naar ordening zocht in zijn verwarde geest. En de waanzin vond. Hier volgen enkele brieffragmenten van Phyllis Chaigin, kort voor haar rituele zelfmoord in 1978:

 

- Ik denk aan jullie bij de muziek van Beethoven. Ik zie jullie voor me als ik mijn oude stripboeken doorblader. Nu ik bijna veertig ben voel ik mij dichter bij jullie dan ooit. De beginselen waarmee jullie mij hebben opgevoed en mijn ideeën die niet pasten in de grote buitenwereld, ze komen eindelijk tot volle wasdom. Ik herinner me nog goed die rottijd met senator McCarthy, hoe moedig jullie toen waren in en hoe goed jullie je, ondanks de eenzaamheid, er doorheen hebt geslagen. Wat een geluk dat Gail en David kunnen opgroeien in een gemeenschap die hún idealen wel ondersteunt – je kunt het gewoon aan ze zien – jullie kunnen trots op ze zijn, zo sterk en onafhankelijk als ze zijn.

   Ik werk hard. Ik beheer het gezondheidssysteem in Jonestown. Het is het opwindendste werk dat ik ooit gedaan heb. We zingen hier een lied dat begint met “Het voelt goed om op te staan met de ochtendzon” en eindigt met “Het voelt goed om neer te zien op gedane arbeid en te weten dat de toekomst is begonnen” en dat mijn gemoedstoestand perfect samenvat. Ik ben duizenden mijlen van jullie vandaan, ik kan jullie hiervandaan niet bellen, maar meer dan ooit tevoren voel ik mij jullie dochter.

 

 

Fragment uit brief van Phyllis Chaikin aan haar ouders, enkele maanden voordat zij op 18 november 1978 samen met 910 andere volgelingen van sekteleider Jim Jones de dood vond in het afgelegen ‘Jonestown’ in Guyana.

 

- Vader, juist die mensen die zich verzetten tegen de Revolutionaire Zelfmoord omdat ze zichzelf willen redden, zou de vijand het liefst gevangen nemen. Hoewel de sterksten zichzelf zouden doden voordat ze gepakt worden, zouden de rotte appels dat niet doen en doorslaan. We bereiden de mensen voor door de woorden van zelfbewuste revolutionairen, die eerder een dergelijke keus maakten, met luidsprekers te verspreiden.

   De koepel wordt bewaakt door gewapende vertrouwelingen. Daar zullen we bij elkaar komen. In willekeurige volgorde wordt iedereen naar voren geroepen en door een sterke persoonlijkheid naar een plek gebracht om te sterven. Ze worden begeleid door twee gewapende veiligheidsmensen (ik verwacht niet dat mensen hun eigen leven nemen, maar met wat druk en zonder uitweg komt het wel voor elkaar). Ze krijgen een nekschot en als Larry [Dr Larry Schact] denkt dat ze nog niet dood zijn, zal hun keel met een scalpel worden doorgesneden. Ik ben bereid om te assisteren als dat nodig is. Het is wellicht raadzaam de mensen te blinddoeken voor ze worden afgevoerd omdat het bloed en de resten lichaamsdelen op de grond wellicht hun gemoed te sterk zou prikkelen.

  

Fragment uit brief van Phyllis Chaikin aan dominee Jim Jones, kort voor de ‘Jonestown Massacre’.