L&B: TOP                 SUMMIT DUN COUNTIN

 

De duizenden toeristen die jaarlijks een reis boeken naar Tibet of Nepal om van de frisse berglucht te genieten, komen tegenwoordig van een stinkende kermis thuis. De sneeuwgrens is door de opwarming inmiddels zo’n tweeduizend meter omhoog geschoven en de massa afval die het bergtoerisme heeft opgeleverd, is ondertussen ontdooid. De grootste stank wordt veroorzaakt door dode lichamen in de ‘death zone’ die tot ontbinding zijn overgegaan. Maar ook het schrijnende tekort aan toiletten eist zijn tol. Lieten voorheen ervaren klimmers hun uitwerpselen achter in diepe spleten of op grote hoogtes, tegenwoordig schijt Jan en Alleman het dak van de wereld zo vol dat het binnenkort de best bemeste plek op aarde is.

 

Rolstoelalpinsten met buikloop en reumatische klimtouwfanaten zonder grip vormen allang geen uitzondering meer onder de bezoekers van Chomolungma, de hoogste berg van de Himalaya. De Sherpa-organisatie die schatrijk is geworden met de uitgave van “Het Tibetaanse bergbeklimmershandboek” en de verkoop van Chinese ijsthee in de basiskampen heeft het voortouw genomen. In een pamflet met de verbasterde Engelse titel “Summit dun countin” (opgerot of uitgeteld) hebben ze hun ongenoegen geuit met de gang van zaken en verklaard dat ze alleen nog hun diensten zullen verlenen aan ecologisch verantwoorde ondernemingen met een liefdadigheidsfunctie (dat brengt tenminste wat op).

 

Opstoppingen op het dak van de wereld belemmeren de obsessieve klauteraars om tijdig terug te keren waardoor ernstige hoogteziektes hen fataal worden. Deze filevorming eist inmiddels meer dodelijke slachtoffers dan de gebruikelijke valpartijen onder bergbeklimmers.

 

 

 

www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00955.2014

www.businessinsider.nl/summit-fever-mountain-death-bad-decisions-company-2019-5/?international=true&r=US