L & B: GEK               KLAAGPALEN EN GODSWONDER

 

  

Eindelijk laat er weer eens een excentriekeling van zich horen, die een fortuin wil steken in de ontwikkeling van een ideale wereld à la Utopia, Walden of Atlantis. Maar dan in een modern jasje. 

  Een Saudische prins uit de schatrijke al-Saoed dynastie wil overal ter wereld zogenaamde klaagpalen oprichten waar mensen via hun mobieltjes een boodschap kunnen achterlaten. Als een soort elektronische tegenhanger van de Klaagmuur in Jerusalem. Ze moeten allemaal in verbinding staan met een gigantische zend- en ontvangstantenne. Die klaagpalen. De antenne maakt deel uit van het RTV-station معجزة الل (wonder van Allah) dat alle ontvangen smartphone berichten verwerkt tot op-en-top reality amusement. Door het volk en voor het volk. Alles wat Ahmed en Khadija belangrijk genoeg vinden om aan de klaagpaal te hangen, wordt door een supercomputer aangepast en omgezet in voor iedereen toegankelijke programma’s en vervolgens door RTV- معجزة الل (mudjiza) de ether ingestraald. 

   Door iedereen te ontvangen. Gratis en voor niets. 

   Oom Joost zei het al: “De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.” Hoe gewoner ze voor het voetlicht treden, des te vaster zullen ze aan de buis gekluisterd zitten en hoe vaker zullen ze afstemmen op معجزة الل. 

   Echt nieuw is het idee natuurlijk niet. Overal ter wereld worden eigen versies van Big Brother en Raw Reality vertoond. Het opmerkelijke verschil zit hem in het totale ontbreken van winstoogmerk. De enige doelstelling is volgens de initiatiefnemer een wereldomvattend platform dat iedereen de mogelijkheid biedt zijn eigen zegje te doen. 

   Belanghebbenden in de sociale media hebben de Saudiër al voor gek verklaard. Ze willen dat zijn familie ingrijpt en de excentrieke miljardair onbekwaam laat verklaren zodat hij niet meer over zijn geld kan beschikken. “Geen sprake van”, aldus een vertrouweling van de koninklijke familie die de aantijging beschouwt als een typisch voorbeeld van Joods-Amerikaanse onbekendheid met de Islamitische ideologie. “De prins mag de wereld verbeteren zoals hij dat zelf wil.”